Meniul unei nunți e o etapă în care tentația e cu adevărat mare.
Ne dorim
să avem mese îmbelșugate, mâncăruri de tot felul pentru ca oaspeții să nu să se
simtă flămânzi.
Uneori însă e o exagerare atât financiară, cât și o irosire de
mâncare.
Am discutat cu Ion Comendant, fondatorul Mico Catering de la care am primit
sfaturi și recomandări cum să întocmiți inteligent meniul nunții voastre.
Fourchette
E masa ce include
aperitive ușoare, sau i se mai spune fourchette sărat. Aceasta include platouri
de cașcavaluri, mezeluri, compoziții din fructe, nuci diverse, fructe uscate
sau confiate, pesmeți sau grissini.
Candy Bar
Aici vorbim de
masa cu bunătăți dulci! Prăjituri, biscuiți, cafea, ceai, diverse deserturi și
alte preparate din această serie.
Prima masă
E dedicată bucatelor reci,
aperetivelor. Sunt incluse preparate din legume, salate, cașcavaluri, mezeluri,
plăcinte. Și aici cantitatea de produse alocată unui nuntaș variază în jurul a 800 gr. Opțiunea de 8-9 aperitive
e una potrivită.
Gustările fierbinți la fel se
adaugă, aproximativ 150 gr per invitat (dupa 15/20 min după ce invitații sau
așezat la masă). Vorbim despre bucate mai puțin consistente, pregătite la
cuptor sau pe aburi (somon, sau sosurile
cu frișcă și cașcavaluri, pui cu sos, purcei la rotisor, recomandat până la 5 kg,
purcel de lapte).
Masa mare
Peste câteva ore se pot servi 1-2 feluri de bucate principale
din carne cum ar fi vițel în sos, varietăți de frigărui sau alte mezeluri mai
consistente. E ok 200 de gr/persoană și nu uităm de garnitură, cam 50-100
gr/persoană.
Tot 50/100 de gr e ok și pentru
sarmale.
Sunt miri ce aleg să excludă sarmalele pentru masa mare, însă majoritatea
totuși le lasă. La masa mare bucatele sunt fierbinți.
Pentru a nu crea un dezichilibru al sistemului digestiv (lumea mai și
dansează) orietați-vă și aici la 150 gr de produse.
Băutura
Dacă e să vorbim de divinuri, șampanie sau coniacuri, se face un raport de
o sticlă la două persoane, o sticlă de vodka se împarte la 4 persoane, o sticlă de vin (0,75/3, 1l/4 la persoane). Sfat: atunci cînd se calculează acest raportul analizați numărul dintre bărbați/femei și vârsta acestora.
Băuturile nealcoolice ( standart pe timp de caniculă apă pată 1,5/2 per persoană, apă carbogazoasă 0,5 maxim 1l.)
Cantitatea de mâncare
Nu depăși 2 kg de bucate per invitat. Dacă nunta durează până la 10 ore,
poți opta între 1,2,kg – 1,7 kg.
Lumea va mai dansa, va mai gusta și din candy bar, forurchetteul sărat, nu
doar din prima și a doua masă. Nu mai spunem de tortul miresei.
E important să avem o cantitate rațională pentru a nu face risipă de
produse și bani. Când mergeți să negociați meniul vă recomandăm să fiți
însoțiți de un specialist în domeniul gastronomic pentru a vă ghida în direcția
potrivită vouă.
Cine sunt invitații?
Este important să știm lista de invitați pentru nuntă. Există evenimente
unde sunt prezenți oameni de diferite confesiuni religioase cu anumite
restricții alimentare, vegetarieni, vegani etc. Musulmanii nu consumă alcool și
carne de porc, hindușii nu percep carnea de vită ca un produs alimentar. Cei de
confesiune iudaică la fel au restricții alimentare și acceptă produsele de tip
kosher.
Locația nunții
Dacă optați pentru o nuntă în aer liber evitați produsele ușor alterabile.
Aici sunt incluse oule, salate cu maioneză, piftii etc.
Recomandăm ca prima masă cu aperitive să fie servită cât mai târziu, când
soarele nu e atât de puternic, iar indicele de confort termic e suportabil.
Tortul miresei
Cantitatea de 100 de gr per invitat este mai mult decât optimă. Să nu uităm
că e desert totuși și că lumea a consumat bine până la acest moment.
IMPORTANT:
Nu uitați din timp să luați
recipiente pentru mâncarea rămasă ( caserole, pungi de plastic, cutii etc.).
Aveți tot dreptul să cereți de la compania de catering sau restaurant
certificate sau alte dovezi ce demonstreză calitatea produselor, termenul de
valabilitate al acestora, inclusiv cel al preparatelor semipregătite.
Transportul, păstrarea și livrarea acestora la fel este o informație pe care
clienții au dreptul să o dețină.
Compania „Mico Catering” oferă servicii de catering pentru diverse
evenimente și companii. Portofoliul acesteia conține 229 de evenimente
deservite, 24.000 de persoane care au avut parte de serviciile companiei, 23
printre cele mai mari branduri din țară au apelat la „Mico Catering”.